Vandet kommer! Informationsmøde om klimatilpasning og Flodbyen
Ridehuset i Randers dannede i går aftes rammen om et infomøde om klimaudfordringerne og -løsningerne i Flodbyen. Fra scenen kunne de 250 fremmødte høre både de skræmmende fremtidsudsigter for meget mere vand i fremtiden og de økonomiske , som det giver for samfundet og privatpersoner – men også hvordan Randers Kommune og arealudviklingsselskabet arbejder med klimatilpasning i en samlet løsning, der også sikrer hele midtbyen. Vandet kommer – lige meget hvad. Og i Randers omfavner vi det med Klimabåndet, der både sikrer mod stormflod og skaber adgang til vandet i hverdagen for alle. Samtidigt sikres det også, at skybrudsregn mv. kan håndteres ”på bagsiden”, så vi ikke skal frygte samtidige/koblede hændelser i fremtiden, når hele Klimabåndet er etableret.
Efter oplæg fra eksperter, kommune, forsyning og arealudviklingsselskabet svarede et panel på spørgsmål fra salen. Der var overordnet store roser til løsningerne i Randers midtby. Som afslutning gav Adrian Lema fra DMI et råd om at tænke løsningerne ”længere end man skulle tro” og at tænke adaptive løsninger ind fra starten, som og kan udvides/udvikles senere hen. Peter Jayaswal fra Finans Danmark var imponeret over de mange samarbejder på tværs, der allerede er sat i værk i byen – og at det er vigtigt at arbejde sammen om den samlede plan over lang tid, bl.a. når man som privatperson skal kunne godkendes til have sine realkredit-finansiering lån, som også strækker sig langt ud i fremtiden. Tom Nielsen fra Arkitektskolen i Aarhus foreslogår, at kommunen har fokus på, at det skal tage den tid, som det kræver med en lærende, grundig planlægning.
Arealudviklingsselskabets egen bestyrelsesformand Peter Olsson fra AP Ejendomme rundede af med overvejelser om, at det er afgørende, at borgerne i byen kan se sig selv i projektet. Borgerinddragelsen er supervigtig. Det værste, der kan ske, er at folk i Randers ikke kan genkende sig selv i Flodbyen.
